Amber sieraden

Barnsteen sieraden worden nu geclassificeerd als ouderwets of als “oma-sieraden”. Als de amberkleurige sieraden worden doorgegeven als een erfenis, weten de erfgenamen meestal niet wat ermee te doen. Velen proberen de barnsteen voor weinig geld op een rommelmarkt te verkopen en zijn blij als deze “ballast” eindelijk weg is. Dit is een vergissing omdat u door uw onwetendheid veel geld misloopt. Op de Chinese markt is de vraag momenteel op het hoogste niveau en wordt het fossiele Baltische boomsap gezien als een luxe goed. Dit zie je terug in de prijs. Natuurlijk is niet elk type barnsteen waardevol. Er zijn talloze criteria voor de waarde doorslaggevend, zoals leeftijd, maat, herkomst en natuurlijk het belangrijkste criterium: de kleur van de steen. Aziaten zijn minder geïnteresseerd in helder barnsteen met insluitsels, de kleur moet honinggeel zijn. Als laatste telt ook de be- en verwerking van de barnsteen. Antieke sieraden zoals broches, hangers en kettingen kosten veel meer dan puur ruw barnsteen.

Antieke barnsteen ketting

Heeft u antieke barnsteenjuwelen geërfd die u graag zou willen verkopen? Bent u op zoek naar experts om de sieraden te beoordelen? Bij Kost-Baar bent u aan het juiste adres. Halskettingen van Etruskisch barnsteen werden rond 600 voor Christus gemaakt. De afwerking is zeer uitzonderlijk. Typerend zijn granaatappelvormige barnsteenkralen, die afwisselend op een rij staan ​​met rozetvormige en lenticulaire kralen. Volgens de traditie was barnsteen het meest gewilde product in de oudheid. Zelfs Odysseus gaf zijn vrouw Penelope een gouden halsband die met barnsteen was ingelegd. De Griekse handelsroute liep over de Zwarte Zee langs de Dnester en de Etrusken reisden langs de Rijnroute. De stad L’Aquila was in de Romeinse tijd een verwerkings- en distributiecentrum voor barnsteen.

Bruiloft barnsteen kettingen

Deze barnsteenkettingen zijn nog steeds te vinden. Ze zijn gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw. De kettingen kenmerken zich door hun buitengewone afwerking, elke bol is geslepen met facetten en heeft een rijk versierde sluiting.

Barnsteen kettingen van Butterscotch

Butterscotch, honingkleurige amber ketting

Dergelijke eenvoudig gesneden barnsteenkettingen (in tegenstelling tot trouwkettingen) werden in de periode van 1890 tot 1935 in overvloed geproduceerd in de gebieden van Oost- en Zuidoost-Europa (voorheen Pruisische gebieden). Ze werden vaak meegenomen als het laatste aandenken terwijl men het vaderland ontvluchtte.
Kettingen van dit type zijn erg populair op de  Chinese markt , niet in de laatste plaats vanwege hun rijke gele kleur en mooie nerf. De prijs komt natuurlijk tot uiting in de kwaliteit.

We geven u enkele kwaliteitscriteria:

  •  Leeftijd; hoe ouder de ketting, hoe bruiner hij van kleur is
  •  De grootte en het verloop; hoe dikker de ballen, hoe beter
  •  De staat; beschadigde ballen zijn niet welkom

 

Amber verwerkt met zilver

 

 

Moderne met zilver of goud bewerkte barnsteen sieraden hebben zich goed gevestigd in de markt, maar vooral oudere of antieke sieraden zijn populair bij buitenlandse klanten. Hier gelden nagenoeg dezelfde kwaliteitscriteria als voor de kettingen:

  • Leeftijd; Er is meer vraag naar oudere sieraden van zilver met de keurmerken 800/900/935 dan moderne sieraden
  • Hoe groter en fijner het schuren, hoe beter
  • De staat; Beschadigde sieraden of barnsteen verminderen de waarde ervan

 

 

 

Als u barnsteen sieraden wilt verkopen, neem dan contact met ons op. Het is voor leken vaak onmogelijk om te beoordelen of het waardevol of inferieur barnsteen is. Wij helpen u graag kosteloos en vrijblijvend verder. Door onze zakelijke relaties in China kunnen barnsteen sieraden vaak een hoge aanschafwaarde hebben. Kost-Baar handelt in uw belang en in uw voordeel!

Meer informatie vindt u onder het menupunt: Contact