Art deco sieraden

Heeft u antieke sieraden in uw sieradenkistje en wilt u weten uit welk tijdperk het komt? Wellicht zijn dit art deco sieraden waar momenteel veel vraag naar is, en hoewel het niet past bij uw stijl of smaak, is het wel degelijk interessant als het om kopen of verkopen gaat! Kost-Baar kan u hier voldoende informeren of het gaat om sieraden die vermoedelijk uit de art deco-periode dateren en u desgewenst een aanbieding voor een aankoop doen. Sinds 1926 heeft Kost-Baar haar handelsbetrekkingen gestaag uitgebreid en is zij in voortdurende uitwisseling met serieuze dealers en verzamelaars van speciale sieraden, dus Kost-Baar kan klanten meestal meer dan de materiële waarde uitbetalen bij het kopen van art deco sieraden! Ons team van experts kan u kosteloos en vrijblijvend informeren.

De art decostijl ontwikkelde zich uit de art nouveau en omvatte vele vakgebieden, dat wil zeggen dat alle gebieden waar veel vraag naar design was, of het nu gaat om mode, meubels, architectuur, zelfs auto’s of motorfietsen, werden ontworpen in art decostijl. Het art deco-tijdperk is geclassificeerd tussen 1920 en midden 1950, met een hoogtepunt in de late jaren 20 en vroege jaren 30. De “gouden jaren twintig” bij wijze van spreken! Overigens werd de term art deco pas veel later (in 1960) bedacht voor het genoemde tijdperk.

 

Art deco halsketting, 585 witgoud , diamant

Voor de juwelensector betekende art deco het toenemen van het gebruik van witte edelmetalen zoals zilver, witgoud, platina en ook veel diamanten. De kleur wit was in die tijd in zwang. Het ontwerp van de sieraden werd moderner, minder speels. Bij het ontwerpen van sieraden werd er gebruik gemaakt van tijdloze designelementen, zoals geometrische en kubistische motieven. Lange kettingen en oorbellen met korte kapsels voor vrouwen en rechte kleding waren populair. De ontdekking en het herstel van het graf van koning Toetanchamon was ook een grote invloed die plaatsvond vanaf 1922. De kubistische vormleer van de oude Egyptenaren en het extravagante kleurgebruik vonden hun weg naar de productie van sieraden. Het was niet langer een kwestie van diamanten als versiering gebruiken. Onyx of glazuur werd populair. Reizigers en kunstenaars van over de hele wereld brachten hun indrukken uit verre landen met zich mee naar Europa, dus werden koraal, jade en kostbare gekleurde stenen uit India gebruikt. Ze werden stijlvol geïntegreerd in de art deco-look. Het geleidelijke gebruik met geel goud werd beïnvloed door de VS. Ondanks de duidelijke, expressieve vormen van art deco kwamen in deze periode ook figuratieve motieven naar voren. Vlinders waren hier erg populair als voorbeeld, of kevers (scarabee) .

 

“Vegetable ring” 585 geel goud , gekleurde stenen

Een ringontwerp dat typerend was voor Duitsland en Oostenrijk in het art deco-tijdperk waren groenteringen. Dit zijn ringen met een grote (vaakrechthoekige) ringkop of een brede ringband. De bovenkant of het hoofd vertoont vaak bloemmotieven, verfijnd met kleurstenen, diamanten en/of parels. De meestal rechthoekige vorm moet de rand van een bloembed vertegenwoordigen. Je krijgt de indruk van een moestuin aan je vinger.
Nu heeft u een kleine impressie van hoe art deco sieraden te herkennen zijn. Toch is de opdracht voor leken niet altijd even gemakkelijk. Als u vermoedt dat u een stuk of stukken uit de art deco tijd in uw bezit heeft, neem dan gerust contact met ons op! Wij classificeren uw sieraden en als u deze wilt verkopen, krijgt u van ons een passend koopaanbod. Dankzij ons grote netwerk van handelsrelaties hebben we een breed scala aan opties in plaats van speciale sieraden te reduceren tot alleen de waarde van het materiaal!
We zijn in NRW vertegenwoordigd met een vast team van experts op 7 locaties. In Wuppertal, Iserlohn, Essen-Kettwig, Duisburg, Aken, Ratingen en Viersen. Daarnaast vinden er in veel Duitse steden actiedagen plaats, waar wij beschikbaar zijn om uw vragen te beantwoorden. Informatie over hoe u contact met ons kunt opnemen, vindt u onder het menu-item: Contact.