Prinses gesneden

Of het nu gaat om briljant, ovaal, peer, smaragd of hartgeslepen stenen, alle soorten sneden zijn onderworpen aan optische wetten en moeten volgens bepaalde wiskundige richtlijnen worden gesneden. Voor allemaal wordt hetzelfde doel nagestreefd: optimale helderheid en totale reflectie van het licht. Modetrends beïnvloeden echter welke soorten snit naar voren komen.

Bij het sorteren van fantasiesnedes zijn de eisen niet zo streng als bij een briljant slijpsel. Fantasiesneden zijn niet onderhevig aan een vaste rangschikking van facetten. De slijper zal proberen de vorm van het slijpsel aan te passen aan de natuurlijke vorm van de ruwe diamant, om zo het slijpverlies tot een minimum te beperken. De omtrek moet echter harmonieus zijn; te sterke krommingen of uitstulpingen bij een druppel of ovaal slijpsel zijn bijvoorbeeld onaantrekkelijk en komen in het oog van de toeschouwer onharmonisch over. Een steen met asymmetrische krommingen krijgt automatisch een (subjectieve) devaluatie bij de slijpbeoordeling.

De prinsessnede wint al een aantal jaren aan populariteit en komt steeds vaker voor in de detailhandel. Je zou kunnen zeggen dat het een combinatie is van een briljantslijpsel en een trapslijpsel, waarbij de steen meer als een hoekig of stomp carrée geslepen is. Maar dat hangt meer af van de basisvorm van de ruwe diamant. Als de kubusvorm van de octaëder goed behouden blijft, ontstaat er een vierkante snede met scherpe hoeken. Als de hoeken licht beschadigd zijn, worden ze afgestompt om gewicht te besparen. De steen verliest hierdoor zijn charme niet. De prinsessnede heeft over het algemeen een zeer goed vuur en een hoge schittering, daarom wordt deze slijpvorm vrij goed verhandeld op de diamantmarkt. Het belangrijkste criterium is de maximale benutting van de natuurlijke octaëder en het daarbij behorende minimale gewichtsverlies. De prinsessnede is in feite de vierkante versie van de diamant. De snede bevat 57 of 76 facetten. Het is gebleken dat de prinsessnede de op een na populairste snede is. De prinses geslepen diamant is goedkoper dan een ronde diamant omdat er minder grondstof verloren gaat bij het slijpproces. Als je de steen vanaf de zijkant bekijkt, lijkt de vorm op een omgekeerde piramide, uniek, mooi en tijdloos. In tegenstelling tot veel andere slijpvormen, werd de prinses slijpvorm relatief laat in de diamantindustrie gemaakt. Dit type snede werd pas rond 1981 uitgevonden. Het is als het ware een lichte variatie op de ronde briljant slijpvorm en kenmerkt bepaalde proporties van de diamant. De prinses-slijpvorm is vooral populair voor solitaire of verlovingsringen.
Door zijn eenvoudige vierkante vorm wordt de prinsessnede vaak gecombineerd met andere diamantslijpvormen.