Kussen gesneden

Of het nu briljant, ovaal, druppelvormig, smaragd of hartvormig is, alle soorten sneden vallen onder de optische wet en moeten volgens bepaalde wiskundige richtlijnen worden gesneden. Voor allemaal wordt hetzelfde doel nagestreefd, namelijk de optimale helderheid en totale reflectie van het licht. Modetrends beïnvloeden echter welke soorten snit naar voren komen.

Bij het sorteren van fantasiesnedes zijn de eisen niet zo streng als bij een briljant slijpsel. Fantasiesneden zijn niet onderhevig aan een vaste rangschikking van facetten. De slijper zal proberen de vorm van de snede af te stemmen op de natuurlijke vorm van de ruwe steen om zo verlies te minimaliseren. De contour moet echter harmonieus zijn, bijvoorbeeld te grote uitstulpingenop een peervormige of ovale snit zijn onaantrekkelijk en zien er onharmonisch uit in het oog van de toeschouwer. Een steen met een asymmetrische kromming krijgt automatisch een (subjectieve) waardevermindering bij het beoordelen van de snede.

De kussenvorm heeft een vierkante of rechthoekige vorm met afgeronde hoeken. De klassieke cushion-snit bevat 58 facetten met een lengte / breedte-verhouding van 1,00 tot 1,05. Deze snit is erg populair vanwege zijn hoge lichtverspreiding, omdat het interne insluitsels efficiënt bedekt. Het wordt vaak gezet als middelste steen of als enige steen in ringen, bij voorkeur vastgehouden door klauwen om voor zoveel mogelijk lichtverspreiding te zorgen.