Antieke sieraden

 

De laatste jaren is de vraag naar antieke juwelen sterk gestegen. Men spreekt van “antiek” wanneer juwelen minstens 50, beter nog rond 100 jaar oud zijn. Bij antieke juwelen is het hoge vakmanschap van een goudsmid vaak herkenbaar. Vaak worden zeer verfijnde edelsmeedtechnieken in een sieraad gecombineerd en uit de afwerking en vormgeving kan meestal heel goed de productieperiode worden afgeleid. Interessant zijn ook vaak de gebruikte diamanten en gekleurde stenen.
Diamanten werden aanvankelijk alleen met de hand in vorm geslepen, vaak slechts ruw gefacetteerd en onevenredig.

Antieke witgouden oorbellen

De klassieke briljantslijpvorm werd pas rond 1919 geïntroduceerd door de wiskundige Marcel Tolkowsky en is tot op heden voortdurend verder ontwikkeld. Tolkowsky berekende hoe de facetten van de briljant precies gerangschikt moeten zijn, zodat een diamant de grootst mogelijke schittering bereikt.

Aan de hand van de diamanten en de manier waarop ze zijn geslepen, kan men dus ook zien hoe lang geleden het sieraad werd gemaakt.
Maar niet alles wat “antiek“ genoemd kan worden, is automatisch waardevol.
Tijdens de inflatie konden slechts weinigen zich juwelen van hoge kwaliteit veroorloven, daarom werden juwelen in die tijd vaak gemaakt van onedele metalen of als ze van edelmetaal waren gemaakt, dan werden ze gemaakt als schuimgoud, d.w.z. een juweel werd gevormd uit dun gewalste gouden platen en dan opgevuld met stopverf.
Als u niet zeker bent over de waarde van uw juwelen, neem dan contact met ons op! Wij helpen u gratis bij de classificatie van uw juwelen en geven u informatie over de marktwaarde of vervangingswaarde. Als u van plan bent te verkopen, kunnen wij u een passend aanbod doen.