Schilderijen

Kost-Baar wil u kennis laten maken met enkele van de beroemdste schilderijen ter wereld. Heeft u een schilderij en heeft u geen idee van de waarde, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u kosteloos en vrijblijvend om de waarden te schatten. In het geval van een verkoopproject kunnen we u ook een aanbieding doen. Kost-Baar heeft internationale handelsrelaties en kan zonder risico hoge prijzen voor u realiseren.

Mona Lisa van Leonardo da Vinci (1452-1519)
Het schilderij is gemaakt in de 16e eeuw, geschilderd door een van de beroemdste en meest onderscheidende Italiaanse kunstenaars, Leonardo da Vinci. Het schilderij is gewoon fascinerend! Het toont een glimlachende dame, op de achtergrond is een groen landschap te zien. Tot op de dag van vandaag hebben historici hun hersens gekweld om erachter te komen wie de mysterieuze vrouw was. Velen vermoeden dat het een zelfportret van Leonardo is of dat het een leerling van Leonardo is. Volgens onderzoek zou het Lisa del Giocondo zijn, de vrouw van een zijdehandelaar uit Florence. De afbeelding is geschilderd met olieverf op hout , Leonardo da Vinci heeft voor dit schilderij de schildertechniek ” Sfumato” gebruikt. Deze techniek maakte zachte kleurovergangen of schakeringen op het gezicht van de dame mogelijk. Het schilderij hing destijds in de slaapkamer van Napoleon Bonaparte en bevindt zich sinds 1815 in het Musée du Louvre in Parijs.

The Scream van Edvard Munch (1863-1944)
Geen enkel ander schilderij van de Noorse kunstenaar Munch is zo bekend als The Scream. De foto weerspiegelt zijn persoonlijke ervaring. De geesteszieke Munch verwerkte zijn paniekaanval op de foto. Tijdens een wandeling In de zomer van 1891 was de kunstenaar erg geschokt en getroffen door een bloedrode zonsondergang, deze gebeurtenis is op de foto vastgelegd. “The Scream” is eigenlijk de titel van vier schilderijen en één litho. Alle kunstwerken vertonen een identiek motief en zijn geschilderd tussen 1893 en 1910. Het motief toont een figuur die op een mens lijkt, haar handen tegen haar hoofd drukt en in angst haar mond en ogen opent, het hele gebeuren gebeurt onder een rode lucht. Edvard Munch legde een hoeksteen in de kunstwereld van het expressionisme.

De schepping van Adam door Michelangelo (1475-1564)
Deze grote  muurschildering of fresco werd tussen 1508-1512 geschilderd door de Italiaanse kunstenaar Michelangelo . Het schilderij hangt aan het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome. Op 33-jarige leeftijd kreeg Michelangelo van paus Julius II de opdracht om het plafond van de Sixtijnse Kapel te schilderen. Het fresco toont motieven uit het Oude Testament. In totaal werden hier ongeveer 300 figuren op 520 vierkante meter geschilderd. Het centrale motief is ongeveer 280 cm x 570 cm. In deze beroemde afbeelding wekt de Schepper Adam met een aanraking van een hand, eigenlijk met zijn uitgestrekte vinger. Het motief is zo populair dat het kunstwerk een van de meest gekopieerde afbeeldingen is.

De geboorte van Venus door Sandro Botticelli (1446-1510)
Dit is onder meer een van de beroemdste werken van de Italiaanse schilderkunst. De afbeelding is geen puur religieus motief, wat in die tijd gebruikelijk was, maar een motief uit de Grieks-Romeinse mythologie. De focus van de afbeelding is Venus, de godin van de liefde. Met dit kunstwerk plaatste Sandro Botticelli een mijlpaal in de Italiaanse kunstgeschiedenis. In de middeleeuwen werden voornamelijk religieuze kunstwerken en bijbelse motieven geschilderd. In de 15e eeuw verandert de vroege Renaissance, herleeft de Griekse en Romeinse oudheid en wordt deze steeds populairder. De Grieks-Romeinse mythologie heeft de mensheid altijd gefascineerd, men gelooft dat in elke mythe een mysterieuze boodschap verborgen zit. Het kunstwerk ” De geboorte van Venus” is met de tempera techniek op canvas verwerkt en is 172 cm x 278 cm groot. Vandaag staat de foto in de Galleria degli Uffizi in Florence.

De verkrachting van de dochters van Leucippus door Peter Paul Rubens (1577-1640)
Een levendig en expressief kunstwerk van Peter Paul Rubens, gemaakt rond 1618. De foto toont het moment van de ontvoering van de Leucippiden Hiliaeira en Phoibe (dochters van King Leukippos). De overvallers zijn de Dioscuri Castor en Pollux. Elke figuur op de foto is op een karakteristieke en detailgetrouwe manier weergegeven, en de meester slaagt er ook in om verschillende bewegingen van de figuren harmonieus over te brengen. Kleurcontrasten en overgangen maken het beeld levendig en onmiskenbaar. Peter Paul Rubens verwijst bewust naar de Griekse mythologie, die in die tijd steeds populairder werd in de samenleving. De foto werd in 1716 in Antwerpen verworven door Johann Wilhelm von der Pfalz en tentoongesteld in zijn galerie in Düsseldorf. Vandaag staat de foto in de Alte Pinakothek in München.