Uniformen

Misschien hebt u nog een oud uniform van uw vader, grootvader of oom in uw bezit en weet u niet echt hoe u de rang of de marktwaarde ervan moet beoordelen? Misschien was u aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zelf nog soldaat? Als het uniform in het bezit is van de familie, heeft het zeker een persoonlijk waarde voor u. Maar hoe zit het met de objectieve feiten? Hoe moet uw uniform worden geclassificeerd in termen van hedendaagse geschiedenis en rang, en wat is de resulterende waarde? Als u deze vragen heeft, dan bent u bij ons, Kost-Baar.nl, aan het juiste adres! We hebben de nodige knowhow, staan ​​in nauw contact met nationale en internationale experts en kunnen tijdens uw bezoek in bijna realtime contact met hen opnemen. Voordat we dit doen, willen we u basiskennis geven die u de eerste aanwijzingen geeft voor een vage beoordeling. Is de marktwaarde hoger, dan ontvangt u van ons ook een bod op aankoop.

 

Marineblauw uniformjasje

Uniformen zijn altijd belangrijk geweest in het leger om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden in de hitte van de strijd. Daarom zijn optische identificatiegegevens van de strijders zo oud als de oorlog zelf: niemand wil immers zijn eigen wapenbroeder doden. Toch was het vaak niet voldoende om het wapen op de schilden te schilderen of bepaalde kleuren kleding te gebruiken op de turbulente slagvelden. Het was gemakkelijk om midden in de actie het overzicht te verliezen en dus, vooral in het tijdperk van vuurwapens, was schieten op bondgenoten helaas niet ongewoon. De voortschrijdende communicatie-opties zoals radio veranderden echter ook de eisen van een uniform. Alleen hetzelfde uiterlijk mag worden behouden.

De uniformiteit van het uiterlijk was ook van belang in vredestijd, bijvoorbeeld bij de monarchale rechtbank of bij andere ambtenaren, om de band met de heerser tot uitdrukking te brengen en het staatsgezag ter plaatse naar de onderdanen te vertegenwoordigen.
De volgende soorten uniformen kunnen worden onderscheiden:

  • Militaire uniformen (voor functioneel gebruik in gevechten)
  • Werkuniformen (voor het uitoefenen van ambtenarij met gelijktijdige vertegenwoordiging, bijv. politie)
  • Dienstuniformen (voor de burgerlijke vrijheid van de soldaten)
  • Wachtersuniformen (bij speciale gelegenheden)

Terwijl militaire uniformen bestand moeten zijn tegen weer en wind, niet te opvallend moeten zijn en voldoende opslagruimte moeten bieden voor soldateninventaris, moeten kledingsuniformen er elegant uitzien en de macht van de staat vertegenwoordigen door het leger duidelijk te onderscheiden van burgers. De uniformen van de bewakers moeten er voor marsen bijzonder indrukwekkend uitzien. Maar vooral in het leger is er een strikte hiërarchie. Er zijn veel normale soldaten, heel weinig generaals. U kunt de rangorde aflezen op de schouderborden op het uniform. Hoe meer symbolen / lijnen / sterren, hoe hogere rang hun drager had. Hoe belangrijker de drager, hoe zeldzamer het uniform en hoe hoger de objectieve marktwaarde.

 

Uniformjasje van de luchtmacht

 

 

Het is niet nodig, maar het voegt waarde toe als het uniform in als compleet geheel beschikbaar is: van hoofddeksel tot jas, broek en laarzen. Het is ook in uw voordeel als u een foto heeft van uw familielid met het uniform waarop te zien is hoe hij het uniform draagt. Aangezien een foto het uniform in de historische context plaatst, verhoogt dit de waarde.
Maar aangezien wij handelen in militaria en zeldzaamheden, willen wij u ook graag vertellen welke uniformen NIET van hoge waarde zijn: Imitatie-uniformen, zogenaamde replica’s, die meestal in Oost-Azië werden geproduceerd, zijn waardeloos. Uniformen na 1945 evenmin. De Bundeswehr en het Nationale Volksleger van de DDR zijn gewoon te jong om al een hoge waarde te hebben ontwikkeld. Evenzo hebben uniformen die geen verband houden met het leger of het ambtenarenapparaat, zoals die van geweerclubs van de kerk, geen marktwaarde. Wat de vuistregel betreft, zijn uniformen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog waardevol​. Oudere uniformen zijn ook interessant en verwelkomen onze waardering. We kijken ook graag naar jongere uniformen (behalve voor de krijgsmacht), maar we willen graag uw specifieke verwachtingen koppelen aan wat objectief mogelijk is.

Dat was een kleine inleiding op het onderwerp. Voordat u zich zorgen maakt over de waarde van uw uniform, bent u van harte welkom een van onze waarderingplaatsen of kantoren te bezoeken. Ook kunt u ons van tevoren bellen om een ​​classificatie telefonisch van ons te ontvangen: 06 – 244 12 429. Daar kunt u een eerste indruk geven van uw potentiële kostbaarheden en ons na de gezamenlijke oproep goed belichte foto’s sturen via WhatsApp / Telegram / SMS waarop zowel het geheel als de details van de uniform duidelijk zichtbaar te zien zijn.

Dus hebt u een of meerdere uniformen in huis die u graag zou willen waarderen of verkopen, neem dan gerust contact met ons op!