ID kaarten

Aankoop categorie: Militaria

Vaak vindt men tussen het huisraad van een overledene een stoffige en vergeten cassette met oude documenten. Militaire documenten zijn hierin ook vaak opgenomen, zoals militaire passen, loonboeken, werkboeken en andere documenten uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Je kunt er niet veel mee, maar de dingen zijn te mooi om weg te doen, dat is tenslotte een deel van de Duitse geschiedenis. Deze documenten hebben nog steeds waarde en worden vaak gekocht door particuliere verzamelaars en historici. Bij verkoop is het natuurlijk belangrijk om een ​​gerenommeerd en betrouwbaar adres te vinden, want op alle documenten staat immers gedetailleerde informatie over de persoon. U bent in goede handen bij Kost-Baar; wij hechten veel waarde aan vakkundig taxeren en adviseren. Als u uw militaire vondsten wilt verkopen, doen wij u graag een koopbod en zorgen wij voor de verdere afhandeling.

Der Wehrpass

De Wehrpass, die tot 1918 de Militärpass werd genoemd, was een identificatiedocument voor dienstplichtigen in Duitsland. De militaire identiteitskaart bevat de gegevens van de dienstplichtige en het verloop van de dienstperiode. Persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, geboorteplaats, religie, lengte, naam ouders etc.) van een soldaat werden ingevoerd in de militaire identiteitskaart. Ook de militaire loopbaan, promoties, eenheid, onderscheidingen, cursussen of trainingen en verwondingen werden gedocumenteerd. Het document bevatte verder de ontvangen uitrusting, wapens en voedsel. De Militärpass werd afgegeven aan alle dienstplichtige mannelijke burgers na de invoering van de verplichte militaire dienst. De eigenaar moet het document altijd bij zich hebben om zich bij de militaire autoriteiten te identificeren. Als de dienstplichtige daadwerkelijk was opgesteld, werd ook het militaire paspoort opgesteld en ontving de soldaat zijn Soldbuch (loonboekje). Het paspoort werd vervolgens overhandigd aan de respectieve verantwoordelijke eenheid; in geval van overlijden werd de militaire identiteitskaart aan de nabestaanden overhandigd. De waarde van een militaire dienstpas kan niet over de hele linie worden bepaald. Elke pas moet afzonderlijk worden bekeken. De prijs hangt grotendeels af van de inzendingen, in het bijzonder de eenheid, type wapen, rang, toegekende medailles en dergelijke. Als verder evaluatiecriterium zijn de conditie en volledigheid belangrijk. Een Wehrpass is in principe niet zeldzaam en zijn niet extreem waardevol. Zoals eerder vermeld, hangt de waarde van het document vooral van de persoon af. De Militärpass van de houders van het Ridderkruis bijvoorbeeld, kunnen worden verhandeld in de vier-digit range.

Das Soldbuch (het loonboek)

Het loonboekje is het identiteitsbewijs van de soldaat nadat de militaire pas is ingetrokken. Hierin wordt de uitgegeven kleding, uitrusting, lonen en maaltijden bijgehouden. Het was tevens de identiteitskaart van de soldaat.

Soldbuch – in het leger 1914
In dit document is het volgende ingevuld:

 • Persoonlijke gegevens (naam, geboorteplaats, geboortedatum, etc.)
 • het recht op soldij
 • gebruikte kleding, uitrusting

Het belangrijkste onderdeel van het loonboek zijn de coupons van tien jaar die in de achteromslag zijn geplakt en die na ontvangst van het loon werden afgesneden. De loonboekjes werden altijd door het betreffende regiment uitgedeeld en verschillen qua uiterlijk.

Wehrmacht-loonboek
In dit document werd het volgende ingevuld:

 • Persoonlijke gegevens
 • Eenheid
 • Adres van de naaste familieleden
 • uitgegeven kleding, uitrusting, wapens
 • Vaccinaties
 • Toelating tot het on-site-, veld-, oorlogs- of reservehospitaal
 • Bewijs van salaris
 • Onderscheidingen

Aan de voorkant was een pasfoto van de soldaat bevestigd, de achterkant was ontworpen als een vouwvak, er werden diverse folders in bewaard, vanaf 1942 werd de folder “Tien geboden voor de oorlogvoering van de Duitse soldaat” bij het loonboekje gevoegd.

Het werkboek

De eerste werkboeken werden al ingevoerd in het handelsreglement van de Noord-Duitse Bond, maar alleen voor jonge fabrieksarbeiders. Deze regeling werd later uitgebreid tot alle jonge industriële arbeiders, inclusief ambachtslieden. Pogingen om werkboeken voor volwassen werknemers in te voeren, waren niet succesvol. In de tijd van het nationaal-socialisme werden vanaf 1935 werkboeken verplicht gesteld voor alle volwassen werknemers. Elke werknemer was verplicht om het document bij de aanwerving aan de werkgever te tonen. De werkmap moet de werkgever een transparante loopbaan van de werknemer tonen. Dit sloot de mogelijkheid uit dat werknemers de baan aannamen of van bedrijf wisselden vanwege het loonverschil. De werknemer kon alleen in de nieuwe functie worden aangenomen als in het werkboek een toezegging van de vorige werkgever was opgenomen. Het werkboek werd een middel om de vrijheid van beroep in te perken.

id kaarten

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kost-Baar.nl

Neem contact op met Kost-Baar.nl

12 + 13 =

Team Kost-Baar.nl staat voor u klaar

Kost-Baar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kost-Baar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Militaria dat wij aankopen

Bekijk meer

Wat onze klanten vertellen

Peter J. Korten
Peter J. Korten
2023-01-16
Helaas, het certificaat bij de parels bleek onjuist. De expertise van KostBaar niet.
Sandra Huijg
Sandra Huijg
2023-01-09
Heel makkelijk en fijn (telefonisch en whatsapp) contact gehad met meneer Tsakonis. Iconen op verzoek toegestuurd per aangetekende verzending. Alles prima verlopen! Zeer vriendelijk contact van begin tot eind, goede updates over de status en een vlotte afhandeling.
Ansje Laban
Ansje Laban
2022-12-16
Dank, was n prettig gesprek en n fijne taxatie, alles geregeld zoals beloofd, n aanrader voor n taxatie. Dank u wel.
bjorn roovers
bjorn roovers
2022-11-09
Zeer deskundig en professioneel ! Ik kan niks anders dan lof spreken en ben erg tevreden over de vriendelijke en professionele manier van zaken doen van Kost-Baar
Jeroen Lodewikus
Jeroen Lodewikus
2022-10-06
Zeer professioneel en vakkundig geholpen. Zeker aan te raden als het om taxaties gaat.
Rombout van den nieuwenhof
Rombout van den nieuwenhof
2022-08-22
Wilde de waarde weten van een icoon uit nalatenschap en vroeg advies. Kreeg dat dezelfde dag nadat ik foto's had toegestuurd. Helaas betrof het een kopie en geen origineel uit de 15e eeuw. Deskundige en uitermate vriendelijke reactie van de heer Tsakonis. Dank daarvoor!
marwilja romkes
marwilja romkes
2022-08-21
Handig contact via Whatsapp. Snel en uitgebreid antwoord. Heel tevreden!
E. Beimers
E. Beimers
2022-08-05
Ik stuurde een aanvraag en kreeg onmiddellijk een vriendelijk, deskundig antwoord.
Jeanet Nijeboer
Jeanet Nijeboer
2022-08-03
Heel goed en vrijblijvend advies gekregen over de verkoop van tin. Fijne service!
RiJuKro
RiJuKro
2022-08-02
Antaeus Tsakonis heeft mij een goed advies gegeven na een duidelijke uitleg! Dank je wel Antaeus !

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS