Oude sculpturen

 

Venus van Milo

 

Het lijdt geen twijfel dat de oude Griekse beeldhouwkunst een diepgaande invloed had op alle kunstvormen wereldwijd. Veel bekende kunstenaars hebben de figuren uit de oudheid gereproduceerd, die zeker niet minder waardevol zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Michelangelo. Hier beschrijven we drie van de beroemdste sculpturen uit de oudheid, die in vele tijdperken als model hebben gediend voor kunstenaars.

Poseidon van Cape Artemision 
Wordt ook wel Zeus genoemd van Cape Artemision of “God uit de zee”. Deze bronzen figuur is uit de 5e eeuw voor Christus. Het werd per toeval gevonden door vissers vanaf de kust van Cape Artemision in 1928. De figuur is 2 meter hoog, en de godheid die de figuur zou moeten vertegenwoordigen, wordt nog steeds besproken. De figuur heeft geen bliksem of drietand, wat in feite Zeus en Poseidon uitsluit. De figuur is toegewezen aan de oude beeldhouwers Myron en Onatas. De figuur wordt gekenmerkt door een uitstekende reproductie van de spieren en beweging. Het bevindt zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.

Nike van Samothrace
Het marmeren sculptuur van de Griekse godin Nike komt waarschijnlijk uit de tijd van 200 voor Christus, vervaardigd door de inwoners van Rhodos. Het beeld is niet alleen gebouwd om de Griekse godin Nike te eren, maar ook om een ​​zeeslag te vieren. Het beeld werd rond 1863 ontdekt en opgegraven door een Franse diplomaat en amateurarcheoloog Charles Champoiseau. Het beeld is in verschillende fragmenten naar Frankrijk verscheept. Alles werd weer in elkaar gezet in het Louvre, er werd een gipsen vleugel aan het beeld toegevoegd om het totaalplaatje compleet te maken, maar er werd besloten om het hoofd en de armen niet te restaureren. Nike van Samothrace wordt nu beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de hellenistische beeldhouwkunst. Het beeld wordt enorm bewonderd dankzij zijn realistische weergave en houding. De kunstenaar creëerde opmerkelijke visuele effecten, alleen de weergave van de tuniek (soms streelt hij het lichaam, soms zwaait hij in de wind) vereist grote vaardigheid. Tegenwoordig wordt het beeld tentoongesteld in het Louvre en is het een van de beroemdste sculpturen ter wereld.

Venus van Milo  
In 1820 deed een boer Georgios Kentrotas een opmerkelijke ontdekking op het Cycladische eiland Milos. Terwijl hij op zoek was naar stenen voor bouwdoeleinden, ontdekte hij een sculptuur. Griekenland behoorde destijds tot het Ottomaanse rijk, dus de ontdekking werd doorgegeven aan de Fransen die op zoek waren naar oude voorwerpen. Het beeld is gemaakt tegen het einde van de 2e eeuw voor Christus. En behoort tot het werk van Hellenistische kunst. Het beeld is gemaakt van marmer en belichaamt de Griekse godin van liefde en schoonheid. De Venus van Milo werd aangekocht door de Franse ambassadeur Charles Francois Riffardeau de Riviere , waarna hij het beeld schonk aan de Franse koning Lodewijk XVIII. Hij gaf de schenking door aan het Louvre, waar het nog steeds te bewonderen is.