Russische iconen

Aankoop categorie: Iconen/kunst

Heeft u een icoon geërfd? Vraag u zichzelf dan af wat het icoon waard is. Bent u op zoek naar specialisten in het kopen en verkopen van iconen? Bij het bedrijf Kost-Baar bent u in goede handen. Onze zakelijke relaties strekken zich uit tot onder meer Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.

De belangrijkste namen van de Russische icoonschildering:

Theophanes the Greek  (1340-1410)
In de geschiedenis van Rusland behoort deze naam ongetwijfeld tot een nationale trots. Theophanes de Griek was een iconenschilder uit Constantinopel. Toen hij rond 1370 als buitenlandse gast naar Rusland kon komen, vermoedde niemand dat Theophanes de Griek (vandaar de bijnaam) een van de grootste iconenschilders in Rusland zou worden. Theophanes de Griek kwam op 30-jarige leeftijd naar Novgorod. Daar verfijnde hij zijn vaardigheden in muurschilderingen, stichtte de Novgorod-school en maakte een grote selectie paneelschilderijen op devotionele fresco’s en miniaturen in de stad. De icoon van de Don Madonna (rond 1380) is een van zijn Novgorod-meesterwerken. Het pictogram bevindt zich nu in de Tretyakov Gallery, Moskou.
Rond 1395 werd  Theophanes de Griek uitgenodigd in Moskou, waar hij een groot aantal religieuze schilderijen maakte voor de Geboortekerk van Maria (1395) in het Kremlin in Moskou. Deze omvatten de aartsengelkathedraal (1399) en de kathedraal van de aankondiging rond 1405 (in samenwerking met Andrei Rublev).
Historici beschrijven Theophane’s Byzantijnse stijl of penseelvoering als bijna impressionistisch in hun kracht en strengheid. Theophanes de Griek is erin geslaagd om Byzantijns vakmanschap te combineren met de Russische geest, waardoor hij wereldwijd een onmiskenbare meester is.

Andrej Rublev  (1360-1430)
Andrej Rublev was een monnik en woonde samen met andere iconenschilders in het Andronikov-klooster in Moskou. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de naam genoemd in de Kerk van de Aankondiging in het Kremlin. Tot zijn grootste werken behoren muurschilderingen in de kerk van zijn klooster (1408) en in de kerk van de Maria-Tenhemelopneming in Vladimir. Rond 1422 schilderde hij ook de Drievuldigheidskerk in het Sergiev-klooster in Sergiev Passad.
De Troiza, het icoon van de Heilige Drie-eenheid, werd rond 1411 gemaakt.​ Het icoon toont de scène uit de Bijbel waarin drie engelen Sarah en Abraham bezoeken. Het originele icoon werd pas in 1904 herontdekt en is sindsdien onderzocht. De betekenis van het werk is gevarieerd, veel historici proberen achter de schermen te kijken wat er gebeurt. Rublev probeerde de Drie-eenheid af te schilderen als een eenheid zonder duidelijk onderscheid te maken tussen de Zoon, God de Vader en de Heilige Geest.
Andrei Rublev is de geschiedenis ingegaan als symbool van de wedergeboorte van het christelijk geloof. Twee eeuwen lang werden Rusland en het christelijk geloof overschaduwd onder het Tataars-Mongoolse juk. Andrei Rublev heeft geholpen om de christelijke identiteit weer onder de aandacht te brengen. Hij is een van de heiligen van de oosters-orthodoxe kerk. Troiza, het icoon van de Heilige Drie-eenheid, wordt vandaag tentoongesteld in de Tretyakov Gallery in Moskou.

Simon Fyodorowitsch Ushakow  (1626-1686)
Simon Ushakow  is een van de beroemdste Russische kunstenaars uit de 17e eeuw. Ushakov ontwikkelde een nieuwe stijl van het schilderen van iconen. Destijds was het een hervorming in de Russische geschiedenis. Ongeveer 50 iconen van Simon Ushakov zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, de meeste iconen worden getoond op tentoonstellingen. Op 22-jarige leeftijd was Ushakov een van de dichtstbijzijnde iconenschilders die aan het hof van de tsaar mocht leveren. Tsaar Alexei Mikhailovich Romanov was ook onder de indruk van zijn veelzijdige talent. Naast het maken van iconen beheerste hij zich ook de muurschildering en miniatuurschildering. Een interessant punt is dat  Simon Ushakov de eerste was die zijn werken schreef markeerde en dat gaf als het ware een indicatie van zijn persoon, wat toen nog ongebruikelijk was. Zijn grootste verdienste is de ontwikkeling van het “Fryzhsky-proces” en metaalgraveertechnieken.
De “Fryzhsky“-techniek is een diep houtsnijwerk dat het mogelijk maakt om volume, textuur en kleur in beeld te brengen. Veel geschreven bronnen uit het culturele erfgoed van de kunstenaar zijn bewaard gebleven, waaronder de eerste Russische verhandelingen over iconografie. Het beroemdste werk van de meester is het Beeld van de Vladimir Moeder van Goduit 1652. Zijn werk ging veel verder dan het schilderen van iconen, fresco’s op de muren van de tsaristische kamers van het Kremlin, de muren van de aartsengelkathedraal en de Assumptie-kathedralen. Zelfs munten werden geslagen van Ushakovs schetsen. Een bekend werk van Simon Ushakow is het icoon “Drie-eenheid” of “de Oudtestamentische Drie-eenheid“. De icoon is rond 1671 geschilderd, gebaseerd op de compositie van de icoon door Andrei Rublev .
De opstelling weerspiegelt de scène uit de afbeelding van Rublev, elementen worden herhaald, maar niet hun uitvoering. De Drie-eenheid van Ushakova pronkt met een andere achtergrond, antieke bogen en zuilen geven de icoon een heel ander geluid. Een zorgvuldige toeschouwer zal zien dat het meubilair op de foto met verbazingwekkende details is afgebeeld. De gezichten van de engelen zijn volledig opnieuw geïnterpreteerd, de vleugels van de engelen zien er voor de kijker erg realistisch uit. Historici vermoeden dat Simon Ushakov van plan was deze goddelijke drie-eenheid begrijpelijker en toegankelijker te maken voor mensen, en dat is hem gelukt.

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kost-Baar.nl

Neem contact op met Kost-Baar.nl

14 + 7 =

Team Kost-Baar.nl staat voor u klaar

Kost-Baar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kost-Baar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Iconen/kunst dat wij aankopen

Wat onze klanten vertellen

Peter J. Korten
Peter J. Korten
2023-01-16
Helaas, het certificaat bij de parels bleek onjuist. De expertise van KostBaar niet.
Sandra Huijg
Sandra Huijg
2023-01-09
Heel makkelijk en fijn (telefonisch en whatsapp) contact gehad met meneer Tsakonis. Iconen op verzoek toegestuurd per aangetekende verzending. Alles prima verlopen! Zeer vriendelijk contact van begin tot eind, goede updates over de status en een vlotte afhandeling.
Ansje Laban
Ansje Laban
2022-12-16
Dank, was n prettig gesprek en n fijne taxatie, alles geregeld zoals beloofd, n aanrader voor n taxatie. Dank u wel.
bjorn roovers
bjorn roovers
2022-11-09
Zeer deskundig en professioneel ! Ik kan niks anders dan lof spreken en ben erg tevreden over de vriendelijke en professionele manier van zaken doen van Kost-Baar
Jeroen Lodewikus
Jeroen Lodewikus
2022-10-06
Zeer professioneel en vakkundig geholpen. Zeker aan te raden als het om taxaties gaat.
Rombout van den nieuwenhof
Rombout van den nieuwenhof
2022-08-22
Wilde de waarde weten van een icoon uit nalatenschap en vroeg advies. Kreeg dat dezelfde dag nadat ik foto's had toegestuurd. Helaas betrof het een kopie en geen origineel uit de 15e eeuw. Deskundige en uitermate vriendelijke reactie van de heer Tsakonis. Dank daarvoor!
marwilja romkes
marwilja romkes
2022-08-21
Handig contact via Whatsapp. Snel en uitgebreid antwoord. Heel tevreden!
E. Beimers
E. Beimers
2022-08-05
Ik stuurde een aanvraag en kreeg onmiddellijk een vriendelijk, deskundig antwoord.
Jeanet Nijeboer
Jeanet Nijeboer
2022-08-03
Heel goed en vrijblijvend advies gekregen over de verkoop van tin. Fijne service!
RiJuKro
RiJuKro
2022-08-02
Antaeus Tsakonis heeft mij een goed advies gegeven na een duidelijke uitleg! Dank je wel Antaeus !

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS