Griekse iconen

Aankoop categorie: Iconen/kunst

Heeft u een icoon geërfd? Vraagt u zich dan af wat het icoon waard is. Bent u op zoek naar specialisten in het kopen en verkopen van iconen? U bent bij Kost-Baar aan het juiste adres. Onze zakelijke relaties strekken zich uit tot onder meer Rusland en Griekenland, waar het orthodoxe geloof en de orthodoxe kerk zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Internationale relaties helpen ons om voor u topprijzen te realiseren.
Griekenland is orthodox georiënteerd land. Iedereen die ooit in Griekenland op vakantie is geweest, kan het alleen maar bevestigen: Kloosters en prachtige kerken zijn overal in Griekenland te bewonderen. Het schilderen van iconen speelt natuurlijk een belangrijke rol in dit land. Als je de kunst van het schilderen van iconen wilt leren, moet je je mengen in de traditie van de kerk. Het is een lange weg; je moet de traditionele vormen bestuderen, de beelden correct interpreteren en nog veel meer. Griekse iconen zijn meestal in tempera op hout geschilderd. Uiteraard zijn ook andere technieken voor het vervaardigen van de iconen bekend, bijvoorbeeld gebeeldhouwde iconen of uit het metaal gegoten iconen.
Houten iconen zijn meestal geschilderd op lindehout of een ander soort harsvrij hout. Het houten paneel wordt eerst grof geborsteld, het schilderoppervlak wordt met linnen (later ook met papier) beplakt. Hierop worden meerdere krijtlagen met beenderlijm aangebracht, en tot slot wordt alles glad geschuurd zodat er in eerste instantie een witte achtergrond ontstaat. De achtergrond is verguld. Destijds was alleen het vergulden van bladgoud bekend. Het vergulden mag niet opzichtig zijn en op de achtergrond gaan zitten. Vervolgens wordt de verf aangebracht. De kleurkeuze wordt niet aan het toeval overgelaten. Eerst worden donkere kleuren gebruikt en tenslotte de lichte kleuren. Als het pictogram klaar is, moet het een jaar rusten. Zodra alle chemische processen zijn afgerond, wordt de icoon ingegoten met lijnzaadolie. De kleuren spelen een bijzondere rol bij het schilderen van iconen. Zoals reeds vermeld, wordt de achtergrond meestal gemaakt van bladgoud. Het wordt verondersteld dat dit het goddelijke licht zou belichamen. Wit is de kleur van licht, groen en blauw worden geassocieerd met schepping en donkerrood is de kleur van het goddelijke.

Bekende iconenschilders in Griekenland
Veel iconenschilders in Griekenland zijn meestal anoniem. In het verhaal worden echter twee namen genoemd. 

Theophanes Streletzas Bathas (ca. 1500-1559)
Deze kunstenaar was een monnik en vertegenwoordiger van de Kretenzische school en werd erg beroemd om zijn fresco’s . Hij legde zich voornamelijk toe op de kloosterschilderkunst. Hij ging de geschiedenis in als hoedster van de Griekse schilderkunst. Hij zorgde ervoor dat de kunstvormen bewaard bleven tijdens het bewind van de Turken.

El Greco  (1541-1614)
El Greco werd geboren in 1541 in wat nu Heraklion is. Hij was een van de beste iconenschilders van zijn tijd op Kreta. El Greco was een naturel, naast het  schilderen van iconen werkte hij aan schilderijen, beeldhouwkunst en architectuur. El Greco emigreerde naar Italië en schilderde eerst in Venetië, daarna in Rome en ook in Madrid. Hij woonde onder meer ook in Toledo (Spanje), waar hij verschillende kunstwerken schilderde voor de Spaanse koninklijke familie. Hoewel de meester tientallen jaren in het buitenland had doorgebracht, was het zijn laatste wil om hem na zijn dood in Griekenland te begraven. Helaas is nog niet bekend waar zijn graf zich bevindt.

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kost-Baar.nl

Neem contact op met Kost-Baar.nl

3 + 3 =

Team Kost-Baar.nl staat voor u klaar

Kost-Baar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kost-Baar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Iconen/kunst dat wij aankopen

Wat onze klanten vertellen

Peter J. Korten
Peter J. Korten
2023-01-16
Helaas, het certificaat bij de parels bleek onjuist. De expertise van KostBaar niet.
Sandra Huijg
Sandra Huijg
2023-01-09
Heel makkelijk en fijn (telefonisch en whatsapp) contact gehad met meneer Tsakonis. Iconen op verzoek toegestuurd per aangetekende verzending. Alles prima verlopen! Zeer vriendelijk contact van begin tot eind, goede updates over de status en een vlotte afhandeling.
Ansje Laban
Ansje Laban
2022-12-16
Dank, was n prettig gesprek en n fijne taxatie, alles geregeld zoals beloofd, n aanrader voor n taxatie. Dank u wel.
bjorn roovers
bjorn roovers
2022-11-09
Zeer deskundig en professioneel ! Ik kan niks anders dan lof spreken en ben erg tevreden over de vriendelijke en professionele manier van zaken doen van Kost-Baar
Jeroen Lodewikus
Jeroen Lodewikus
2022-10-06
Zeer professioneel en vakkundig geholpen. Zeker aan te raden als het om taxaties gaat.
Rombout van den nieuwenhof
Rombout van den nieuwenhof
2022-08-22
Wilde de waarde weten van een icoon uit nalatenschap en vroeg advies. Kreeg dat dezelfde dag nadat ik foto's had toegestuurd. Helaas betrof het een kopie en geen origineel uit de 15e eeuw. Deskundige en uitermate vriendelijke reactie van de heer Tsakonis. Dank daarvoor!
marwilja romkes
marwilja romkes
2022-08-21
Handig contact via Whatsapp. Snel en uitgebreid antwoord. Heel tevreden!
E. Beimers
E. Beimers
2022-08-05
Ik stuurde een aanvraag en kreeg onmiddellijk een vriendelijk, deskundig antwoord.
Jeanet Nijeboer
Jeanet Nijeboer
2022-08-03
Heel goed en vrijblijvend advies gekregen over de verkoop van tin. Fijne service!
RiJuKro
RiJuKro
2022-08-02
Antaeus Tsakonis heeft mij een goed advies gegeven na een duidelijke uitleg! Dank je wel Antaeus !

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS