Breguet

 

Breguet Classique Complicaties nr. 71

 

Heeft u een Breguet-horloge? Heeft u een schatting van de huidige waarde nodig of wilt u uw horloge verkopen? Hier kunnen hoge prijzen worden behaald bij aan- en verkoop. Voelt u zich vrij om contact met ons op te nemen! We helpen u graag bij het beoordelen van uw Breguet-horloge en kunnen u een vrijblijvende offerte voor de aankoop doen. Kost-Baar heeft sinds 1926 haar handelsrelaties gestaag uitgebreid en staat voortdurend in contact met gerenommeerde dealers en verzamelaars van merkhorloges. Gebruik dit in uw voordeel voor gratis expertise of voor een vrijblijvende koopofferte. Wij kopen en verkopen in het belang van onze klanten, dit is waar Kost-Baar voor staat met zijn naam!
De geschiedenis van het bedrijf Breguet begon in 1775. Abraham-Louis Breguet opende zijn eigen horlogeatelier in Parijs. Breguet ontwikkelde zijn eerste horloge met een automatisch uurwerk genaamd “Montre perpétuelle”. Voor het ontwerp van de wijzerplaten gebruikt Breguet “guilloché”, een uitgebreide graveertechniek door het gebruik van speciale machines, die de wijzerplaten een zijdezachte uitstraling gaven, wat een handelsmerk voor Breguet is geworden. In de loop van de Franse Revolutie vluchtte Breguet voor korte tijd naar Zwitserland, maar keerde begin 1800 terug naar Parijs en bouwde zijn klantenbestand op in Rusland. In 1801 kondigde Breguet zijn nieuwe uitvinding aan, de “tourbillon-regulator” en vroeg hiervoor een octrooi aan. De ademautomaat kon de effecten van de zwaartekracht compenseren en zo een uitzonderlijke precisie garanderen. Abraham-Louis Breguet produceerde in totaal 35 horloges met tourbillon terwijl hij horlogemaker was. In 1808 opende Breguet een winkel in Sint-Petersburg, die hij korte tijd later weer moest sluiten omdat tsaar Alexander I een verbod had uitgevaardigd om Franse producten naar Rusland te importeren. In 1810 begon Breguet met het maken van zijn eerste polshorloge. Het duurde in totaal 2 jaar om het te maken en werd uiteindelijk verkocht aan de koningin van Napels, Caroline Murat, de jongste zus van Napoleon.In 1815 werd Abraham-Louis Breguet door koning Lodewijk XVIII van Frankrijk aangesteld als “horlogemaker van de koninklijke marine” nadat hij hoorde over de speciale eigenschappen van Breguets chronometers. Hij werd ook lid van de Academie van Wetenschappen en Ridder in het Legioen van Eer. Zijn enige zoon, Antoine-Louis Breguet, nam de fabricage over in 1824 en introduceerde op zijn beurt zijn zoon Louis-Clément aan de uurwerken. Louis-Clément legde zich toe op de fabricage van fysieke apparaten. In 1830 kwam het zakhorloge “No. 4952 “  voor het eerst in de verkoop, het eerste Breguet-horloge met een opwindwieltje boven de kast; de voorloper van de opwindende kroon. In de loop der jaren hebben de nakomelingen van de oprichter zich meer en meer toegelegd op onderwerpen als elektriciteit en de luchtvaart en verwaarloosde uurwerken. De politiek ongemakkelijke situatie vóór de Frans-Duitse oorlog droeg ertoe bij dat de horlogeverkoop terugliep en daarom werd het horlogesegment uiteindelijk in 1870 verkocht aan de werknemer en werkplaatsmanager Edward Brown, die zich terdege bewust was van zijn verantwoordelijkheid en de traditie van het bedrijf. De familie Brown bleef het bedrijf meer dan 100 jaar leiden.
Begin 1900 nam de vraag naar horloges van hoge kwaliteit toe. Tot de cliënten van Breguet behoorden onder meer Sir Winston Churchill en Arthur Rubin Stone.
In 1939 slaagde Breguet erin de siderische tijdwaarnemer, of kortweg siderometer, uit te vinden. Met de siderometer kon men de locatie bepalen aan de hand van de sterrentijd en met behulp van de radiotijdsignalen en efemeriden. Siderometers werden gebruikt om vliegtuigen te navigeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Siderometer van Breguet wordt aangeboden door veilinghuizen met een prijs van meer dan € 20.000,-. In de jaren 50 bestelde het Franse Ministerie van Defensie een polshorloge met gespecificeerde specificaties. De “Type 20” werd gegeven aan de Franse luchtmacht, aan het Franse vluchttestcentrum en aan marinepiloten en ter beschikking gesteld als uitrusting. De horloges bleven echter eigendom van de Franse staat. Vanwege de populariteit van deze modellen ontwierp Breguet het “Type XX”-model voor de burgerlijke bevolking.
In 1970 werd Breguet vervolgens verkocht aan de familie Chaumet. Het bedrijf Chaumet had sinds 1780 naam gemaakt in Parijs als luxe juwelier en horlogefabrikant. Onder leiding van Chaumet werd de horlogeproductie verplaatst naar Zwitserland en werden klanten in Azië en de VS overgenomen. In 1972 publiceerde Breguet een klassieke collectie polshorloges, die in 1988 werd uitgebreid met een tourbillon-model. In 1999 stapte Breguet over naar de Swatch Group en kon hij succesvol voortbestaan ​​onder leiding van Nicolas G. Hayek. In 2001 was het 200 jaar geleden dat de tourbillon werd uitgevonden. Een jaar later ontving Breguet het patent voor de complicatie van de maanfase in het “Reine de Naples”-model. In 2003 volgden nog twee patenten voor het horloge “Le Réveil du Tsar”, namelijk voor de functies van het kolomwielmechanisme voor het vergrendelen van de wekkerfunctie en de wekkerindex. Verdere patenten werden verkregen voor een titanium handwiel, een chronometergang, een slagmechanisme-regelaar met middelpuntvliedende kracht en een slagmechanisme-klok met paniekisolatie. Tot op de dag van vandaag zijn er talloze uiterst fijne zakhorloges en polshorloges van de firma Breguet met geavanceerde complicaties verschenen, gecombineerd met een groot aantal octrooiaanvragen.
In 2020 werd Breguet door het mannenblad “GQ” met het zakhorlogemodel “Marie Antoinette Grande Complication” op de vierde plaats gezet van de lijst van de 10 duurste horloges ter wereld. Het zakhorloge is gemaakt in opdracht van een liefhebber van Marie Antoinette, koningin van Frankrijk, in 1782. De“Marie Antoinette Grande Complication” werd in 1987 gestolen uit een museum in Jeruzalem en keerde na de dood van de dief terug naar het museum in 2007. De waarde wordt geschat op het equivalent van 26,7 miljoen euro.
Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste modellen van Breguet voor u op een rijtje gezet:
Classique
Héritage
Marine
Reine de Naples
Tradition
Type XX