Blancpain
Heeft u een Blancpain-horloge? Heeft u een schatting van de huidige waarde nodig of wilt u uw horloge verkopen? Hier kunnen hoge prijzen worden behaald bij aan- en verkoop. Voel je vrij om contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag met het beoordelen van uw Blancpain en kunnen u een vrijblijvende offerte voor de aankoop doen. Kost-Baar heeft sinds 1926 haar handelsrelaties gestaag uitgebreid en staat voortdurend in contact met gerenommeerde dealers en verzamelaars van merkhorloges. Gebruik dit in uw voordeel voor gratis expertise of voor een vrijblijvende koopofferte. Wij kopen en verkopen in het belang van onze klanten, dit is wat Kost-Baar met zijn naam!
Het bedrijf Blancpain werd in 1735 opgericht door Jean-Jacques Blancpain in het Zwitserse Villeret. Zijn kleinzoon, die ook bij het bedrijf kwam, legde in 1815 de basis voor serieproductie en zo kwamen in 1926 de eerste automatische horloges van Blancpain op de markt. De modellen heetten “Harwood” en “Rolls”. De achterkleinzoon van de oprichter werkte ook in het bedrijf en na zijn overlijden in 1932 werd het bedrijf verkocht aan 2 medewerkers. Een van hen was Betty Fiechter, die nu optrad als algemeen directeur. Betty Fiechter bracht haar neef Jean-Jacques Fiechter ook mee in het bedrijf, dat in 1950 de bedrijfsleiding overnam. Blancpain legde zich toe op het vervaardigen van mechanische horloges en wilde niet van deze weg afwijken. In 1953 werd in opdracht van het Franse leger het duikhorloge “Fifty Fathoms” gemaakt voor de gevechtszwemmereenheid. De mariene onderzoeker Jean-Jacques Cousteau neemt zijn “Fifty Fathoms” mee naar zijn documentaire “The Silent World”. Het wordt gekenmerkt door zijn waterdichtheid tot 200 meter duikdiepte. In 1956 ontwierp Blancpain wat toen het kleinste ronde automatische uurwerk was.
In 1970 werd Blancpain overgenomen door Société Suisse pour l’Industrie Horlogère SA (SSIH). De SSIH is sindsdien omgedoopt tot de “Swatch Group”. Omdat Blancpain zich al vroeg uitsprak tegen kwartsbewegingen, stopte het de productie tijdens de kwartscrisis. In 1983 werden de naamgevingsrechten van het bedrijf verkocht aan Jacques Piguet en Jean-Claude Biver voor het equivalent van € 16.600 en werd het hoofdkantoor verplaatst naar “Le Brassus”. Onder hun bedrijfsleiding werden nobele mechanische luxemodellen met gouden kasten, maanstanden en met de hand genaaide leren banden te koop aangeboden. De consistente houding ten opzichte van kwartsuurwerken wierp zijn vruchten af en mechanische uurwerken beleefden een comeback. Blancpain vervaardigde een verscheidenheid aan mechanische horloges, zoals chronografen met secondewijzers. De fabriek had zichzelf een groot doel gesteld, namelijk de productie van een mechanisch horloge dat alle complicaties in één horloge combineert. In de jaren 90 werd het model “1735” gepubliceerd. Het model had een zeer plat uurwerk, evenals een eeuwigdurende kalender met maanfaseweergave, een chronograaf met een secondewijzer, een tourbillon en een minutenrepetitie. Ze hoorde bij haar platinakast en de veelheid aan complicaties maken het het duurste polshorloge ter wereld met een prijs van 1 miljoen DM.
In de loop van de jaren negentig werden andere mooie, gecompliceerde, mechanische horloges gemaakt.
In 1994 werd hij wat sportiever qua design en functies. Het model “2100” werd gepresenteerd. Dit horloge is opgebouwd uit 185 afzonderlijke onderdelen, waaronder 29 juwelen. Het automatische uurwerk heeft een looptijd van 4 dagen of 100 uur. Dit werd gevolgd door andere sportieve modellen zoals de “Leman Flyback 2185”, het pilotenhorloge “Air Command” , een heruitgave van de “Fifty Fathoms” en de ” GMT 24″. In 1992 werd Blancpain opnieuw verkocht aan de Swatch Group. De overdracht kost dit keer het equivalent van ruim 55 miljoen euro. Een enorm verschil met de prijs van 1983.
Het bedrijf bleef vasthouden aan zijn horlogetradities en bleef ingewikkelde mechanische uurwerken ontwikkelen. In 2008 werd de eerste carrousel gemaakt als alternatief voor de tourbillon in de geschiedenis van de uurwerken. Het heette “Volant Une Minute”. Blancpain had talrijke banden met de autosport en sponsorde vaak Gran Tourismo-evenementen. We hebben hieronder enkele van de belangrijkste Blancpain-modellen voor je op een rijtje gezet:
Air Command
Fifty Fathoms
Le Brassus
Léman
L-Evolution
Villeret
Women