Goud

Heeft u lang geleden goud gekocht? Misschien als sieraad of als goudbaren of munten en wilt u nu uw goud verkopen? U bent bij Kost-Baar aan het juiste adres, want goud kopen is een kwestie van vertrouwen! Kost-Baar handelt sinds 1926 in kostbaarheden en edelmetalen. Als een van de weinige bedrijven op het gebied van taxaties van edelmetalen en kostbaarheden werkt Kost-Baar door persoonlijk contact zeer nauw samen met de raffinaderij in Rotterdam (www.edelmetaalsm.nl), wat voor u als klant zeer voordelig is. Zonder omwegen of tussenstations zijn wij bij het proces betrokken als het gaat om het omsmelten van goud bij een aan- of verkoop. Hierdoor blijven de kosten voor het smelten zo laag mogelijk.

Welke gouden voorwerpen kunt u bij Kost-Baar verkopen?

Bij ons kunt u goud in alle variaties verkopen of laten taxeren. Of het nu gaat om gouden sieraden, goudbaren , gouden munten , tandgoud of een verouderd gouden horloge, door ons contact met de raffinaderij hebben wij altijd de mogelijkheid om actuele goudprijsstijgingen direct aan u door te berekenen. Bij het kopen van goud hechten wij veel belang aan persoonlijk contact met u om u te informeren over de actuele goudprijs en uw vragen uitgebreid te kunnen beantwoorden. Dit geeft u ook de mogelijkheid om uw gouden items te bekijken, controleren en om het proces van heel dichtbij te zien, zodat u zichzelf van het gewicht en de legering kan overtuigen. Marius Tsakonis en zijn team van experts staan ​​altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.

Wat zijn de  verschillen tussen verschillende gouden voorwerpen bij het kopen/verkopen?

Bij het kopen/verkopen van sieraden, baren, munten of andere stukken die van goud zijn gemaakt, zijn er enkele belangrijke aspecten die we graag dichter bij u willen brengen.

Sieraden/horloges
De goudprijs wordt altijd vermeld in fijn goud 999/-. Goud wordt echter nooit verwerkt als fijn goud voor bijvoorbeeld sieraden. Dat speelt een grote rol bij de prijsstelling bij verkoop. Goud wordt altijd gelegeerd voor de productie van sieraden, het maakt daarbij niet uit of het geelgoud, roségoud of witgoud is. De meest voorkomende legeringen voor sieraden zijn de volgende:

333 / – = 8 kt
375 / – = 9 kt
585 / – = 14 kt
750 / – = 18 kt

Gouden armband van 585 (14 karaat) geelgoud

Een ring van 333 / – geelgoud bestaat voor slechts een derde uit fijn goud. Een 585 / – witgouden ketting bestaat voor 58,5% of iets meer dan de helft van zijn gewicht uit fijn goud. Hier wordt ook duidelijk dat je eerst de fijne goudprijs moet omrekenen naar de legering waarvan het sieraad is gemaakt! De berekende prijs is dan de basis voor de aankoop! Bij het kopen van sieraden speelt ook het soort sieraad of gouden horloge een grote rol. Tegenwoordig wordt een groot deel van de gouden sieraden of gouden horloges die worden gekocht omgesmolten. Het betreft vaak een verouderd ontwerp, is defect (oud goud/gebroken goud) of gewoon niet meer functioneel. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de vaak hele kleine wijzerplaten van oudere gouden horloges. Maar heeft u gouden sieraden of gouden horloges van hoogwaardige merken of antieke sieraden die u graag wilt verkopen, dan geven wij u daar een passende waarde voor. Door ons grote netwerk van handelsrelaties hebben wij de mogelijkheid om de aangekochte stukken internationaal aan te bieden en daarmee hogere prijzen te realiseren.

Munten

Bundel van gouden munten

Hetzelfde geldt voor gouden munten. Sommige munten uit bepaalde landen worden in fijn goud geslagen. Maar er zijn ook veel munten die lager gelegeerd zijn. De meest voorkomende legeringen die in munten worden gebruikt, zijn:

900 / –
916 / –
980 / –
999 / –

Hier wordt duidelijk dat de basisaankoopprijs zeer dicht bij of direct bij de fijngoudprijs ligt. Dit is belangrijk voor u als verkoper om te weten om uzelf te beschermen tegen zwarte schapen in de koophandel. Het team van Kost-Baar zorgt ervoor dat wanneer u goud verkoopt, u transparant en begrijpelijk worden geïnformeerd over de aankoop van goud en vooral over de actuele goudprijs.

Goudbaren
Als het om baren gaat, worden ze altijd in 999 / – fijn goud gegoten.
Na zorgvuldige controle van de echtheid krijgt u ook een aankoopprijs die dicht bij de fijngoudprijs ligt.

Tandgoud
Bij gouden tanden bestaat nog vaak het misverstand dat dit bijzonder hooggelegeerd goud is.
De ervaring leert dat dit vaak niet het geval is! Ook hier moet onderscheid gemaakt worden tussen goudkleurig tandgoud, wit tandgoud, prothesemateriaal of gouden kronen met bestaande vullingen. Wij beslissen individueel op basis van berekening wanneer u uw tandheelkundig goud aanbiedt.

 

Gouden armband met soevereine munten

Wat is goud in het algemeen?

Goud behoort tot de klasse van edelmetalen, wat betekent dat het ongevoelig is voor lucht en water en door deze positieve eigenschap vaak wordt gebruikt om sieraden, munten of als kunstgebit van te maken. Het smeltpunt van goud is 1064°C. Hoe hoger het goud is gelegeerd, bijvoorbeeld voor de productie van een sieraad, hoe minder gevoelig het sieraad is voor huidolie, zweet, parfum, zeep of andere omgevingsinvloeden.
Hoe hoger het aandeel extra metalen in een sieraad van bijvoorbeeld 333 geelgoud, hoe groter de kans dat het sieraad na verloop van tijd donker of poreus wordt. Extra metalen die worden gebruikt in goudlegeringen zijn koper, zilver of palladium. Bij het smelten van gouden sieraden, tandgoud en dergelijke is er altijd een onvermijdelijk smeltverlies door het legeren van goud met extra metalen of de verwerking van vaak onzichtbare vreemde metalen in de vorm van insluitingen, nepstaven en dergelijke. Natuurlijk zijn sieraden met een hogere legering winstgevender dan sieraden met een lage legering voor het verkopen van goud om te smelten. Maar uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid, of liever gezegd het gewicht! Goud wordt gebruikt sinds het kopertijdperk, d.w.z. 4300 tot 2200 voor Christus. Doelbewust gewonnen door mensen en is een heel bijzonder edelmetaal vanwege zijn zeldzaamheid, de complexe extractie en ongevoeligheid. In de vroege dagen van ontdekking was goud vooral van belang voor mensen voor de productie van duurzame objecten. Hier moeten grafgoederen, cultusvoorwerpen, geschenken of zelfs alledaagse voorwerpen zoals bekers worden genoemd. In de verdere evolutie werden goudstukken aanvankelijk als betaalmiddel gebruikt en vanaf 600 voor Christus de eerste gouden munten. Het gebruik van goud is door de eeuwen heen steeds meer geperfectioneerd. Goud werd vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld te vergulden. Gebruikt voor lijsten, boeken, iconen en meer, maar goudvondsten moesten eerst door goudslagers in flinterdun bladgoud worden geslagen. Met één gram bladgoud kun je, als je voorzichtig te werk gaat, een halve vierkante meter oppervlak vergulden. Een gebruik van goud dat vandaag de dag nog steeds erg bekend is en in sommige gevallen nog steeds in trek is, is het gebruik ervan als tandgoud in de vorm van kunstgebitten of kronen. Als u ongeveer 20 jaar geleden goud kocht, kunt u een grote winst maken door het vandaag te verkopen! Terwijl de goudprijs begin januari 2000 rond de € 7 per gram lag, ligt de goudprijs momenteel rond de € 50 per gram fijn goud in januari 2021! Een aanzienlijke winst!

Bent u nu in het bezit van goud en wilt u profiteren van de huidige hoge goudprijs voor een verkoop, neem dan gerust contact met ons op! Kost-Baar is hier voor u een partner op ooghoogte. We beantwoorden al uw vragen en helpen u graag verder!

Dus hoe verkoopt u goud bij Kost-Baar?

De verkoop van goud aan ons is altijd persoonlijk en legitiem (op vertoon van identiteitskaarten of rijbewijs). Dit is onze topprioriteit! Wij zijn een bedrijf met een rijke traditie en willen bij de verkoop persoonlijk in contact komen met onze klanten en een wederzijds vertrouwen opbouwen. Wij doen daarom geen aankopen door artikelen per post of iets dergelijks te verzenden. Als u aan ons verkoopt, ontvangt u het aankoopbedrag direct contant! Een andere mogelijkheid is om uit te betalen via bankoverschrijving. U kunt bij ons op kantoor en daar terecht in een prettige en ontspannen sfeer de verkoop of waardering laten doen. Als verdere mogelijkheid bieden wij u aan om ter plaatse een afspraak te maken (huisbezoek).
Meer informatie over onze kantoren of het maken van afspraken vindt u onder het menu-item: Contact