Smaragd

Wilt u een smaragd verkopen?

Misschien bent u de eigenaar van een zeldzame smaragd en wilt u deze verkopen. Wat is er nodig als u een smaragd wilt verkopen? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Wat is deze buitengewone groene steen eigenlijk waard en wat kunt u verwachten bijverkoop? Neem contact met ons op! We helpen u graag verder als u een smaragd wilt verkopen. Kost-Baar kan een realistische schatting maken van wat u bij een uitverkoop voor uw smaragd kunt krijgen.

De smaragd

De smaragd is een van de zeldzaamste en duurste gekleurde edelstenen. De smaragd behoort tot de berylgroep en heeft een hardheid van 7,5 op de schaal van Mohs, wat betekent dat hij alleen kan worden bekrast door een nog hardere steen, zoals een robijn of diamant. Alleen stenen of mineralen met een hardheid van meer dan 7,5 kunnen de smaragd beschadigen. Een smaragd moet ‘grasgroen’ van kleur zijn, d.w.z. rijk, maar toch fris groen. Dit is de meest populaire en ook typische kleur voor een smaragd, waar het hart van elke kleursteenliefhebber sneller van gaat kloppen. De smaragd krijgt zijn kleur door de opname van chroom, ijzer en vanadium in zijn specifieke chemische structuur. Natuurlijke smaragden zijn natuurlijk verkrijgbaar in vele tinten groen, van heel lichtgroen tot donkergroen. Maar let bij het kopen ook op een mooie “grasgroene” kleur. Als een smaragd te perfect is, moet je hem van dichterbij bekijken. Er zijn veel imitaties op de markt, zoals groen glas, synthetische smaragden of een vermeende smaragd die samengesteld is uit een bovenkant van smaragd en een onderlichaam van ander groen materiaal. Hier is de specialistische kennis van experts, zoals in het geval van het Kost-Baar team, vereist.

Wit gouden ring met een fijne emerald in ovaal, geslepen

 

Smaragden worden in veel verschillende vormen geslepen, maar er is één slijpvorm die speciaal voor de smaragd is aangepast om zijn schoonheid tot zijn recht te laten komen en aan zijn fysische eigenschappen te beantwoorden. Het is een trapsnede in een rechthoekige of vierkante vorm en werd zelfs naar de smaragd genoemd: de “emerald cut” of in het Engels, de “smaragd snede”. Voor de waarde van een smaragd is, net als bij de diamant, ook het soort insluitsels doorslaggevend.
Een grasgroene smaragd kan ondanks zijn insluitsels erg duur zijn, omdat smaragden zonder insluitsels in de natuur bijna niet voorkomen. Speciale kenmerken hier zijn smaragden, die door hun insluitsels een optisch uiterlijk vertonen in de vorm van een radslag (trapiche smaragd) of smaragdgroene kattenogen. Als een smaragd erg melkachtig groen is in zijn optiek vanwege zijn insluitsels, kan hier niet van een zeer waardevolle steen worden gesproken. Een andere factor bij het bepalen van de waarde is het gewicht van de smaragd. Hoe hoger het gewicht van een smaragd in optimale kleur, hoe waardevoller en Kost-Baar.nlder het is. De smaragd werd al in de 13e eeuw voor Christus gedolven in Egypte. Volgens de overlevering was Cleopatra vooral dol op de prachtige smaragden uit de mijnen van Egypte.

 

Hanger met ovale cabochon smaragd (verlicht) en diamanten

Een van de bekendste geslepen smaragden is de “Stotesbury Emerald”. Een zeshoekig geslepen smaragd met een gewicht van 34,40 karaat. De “Stotesbury Emerald” wisselde verschillende keren van eigenaar en kwam in 1917 in het bezit van Eva Stotesbury, echtgenote van een New Yorkse bankier, die het naar uw smaak liet verwerken. De “Stotesbury Smaragd” werd meerdere keren doorverkocht en ook verder verwerkt. In 2017 ontving Sotheby’s in New York de “Stotesbury Smaragd” met de order om deze te verkopen. De experts schatten een mogelijke veilingopbrengst tussen $ 800.000 en $ 1,2 miljoen, wat ook echt waar bleek te zijn! Op 25 april 2017 werd het geveild voor maar liefst $ 996.500.
Een zeer beroemde smaragdgroene bewonderaar was Elizabeth Taylor. Aan de zijde van Richard Burton speelde ze ooit de rol van Cleopatra, die volgens de traditie ook een smaragdgroene liefhebber was. Dit was het begin van een tumultueuze relatie en zelfs meerdere huwelijken. Richard Burton schonk Elizabeth Taylor vele prachtige smaragdgroene sieraden. Inclusief een ring met een imposante smaragd, die Christie in 2011 heeft geveild voor een ongelooflijke $ 3.330.500.  De smaragd kan nauwelijks worden overtroffen in termen van Kost-Baar.nlheid en exclusiviteit. U kunt ze bewonderen bij zeer bekende persoonlijkheden en royalty’s over de hele wereld.

Dus hoe verkoopt u een smaragd bij Kost-Baar?

Om een ​​smaragd te verkopen of te laten taxeren, kunt u ons bezoeken tijdens onze kantooruren in onze kantoren of tijdens onze campagnedagen. Het presenteren van de smaragd is essentieel voor een waardering of voor een verkoop, daarom kopen we geen kostbaarheden per post of andere verzendservice. Het is onze topprioriteit dat u direct betrokken bent bij alle tests. In het geval van een smaragd zijn de kleur, het soort insluitsels, de snede en het gewicht erg belangrijk voor een verkoop. We gaan de smaragd inspecteren met onze instrumenten op optische afwijkingen. De voorwaarde voor een aankoop is de gegarandeerde authenticiteit van de smaragd, daarom vragen we u om een ​​bewijs van de natuurlijkheid, kleur, oorsprong en mogelijk gewicht ervan mee te nemen. Als deze niet beschikbaar zijn, kunnen we u adressen geven om de relevante informatie te verkrijgen.

Om contact met ons op te nemen, verwijzen wij u naar het menu-item: Contact