Briljant geslepen

Diamanten worden in allerlei fantasierijke vormen geslepen, er zijn navette, baguette, hart, peervormig, ovaal, vierkant en smaragd geslepen . De klassieker onder hen is echter de axiaal symmetrische, ronde diamant. De perfecte snit omvat het perfect vastleggen van de verhoudingen en het scheepsontwerp (afwerking). Deze criteria zijn bepalend voor de kwaliteit van de schittering. De diamant in de briljant slijpvorm wordt heel vaak voor het vervaardigen van damesringen geselecteerd. Diamanten ringen, vooral als verlovingsringen, zijn altijd in trek. Een eenvoudige bewerking van de steen in een klauwzetting is een klassieker in het ontwerpen van sieraden.

Naam van de facetten van de briljante slijpvorm:

 

Een briljant geslepen diamant bestaat uit een bovenste gedeelte met een tafel in het midden op het oppervlak, een gordel en een onderste gedeelte. Voor de indeling van de facetten geldt een vast schema. Er zijn acht tafelfacetten rond de tafel. Dit wordt gevolgd door de acht belangrijkste facetten van het bovenste deel, deze zijn meer ruitvormig. De overgang naar de gordel wordt weergegeven door de 16 bovenste gordelfacetten. 16 onderste gordelfacetten lopen van de gordel naar het onderste deel. Het onderste uiteinde wordt gevormd door de 8 belangrijkste facetten van het onderste deel. Helemaal onderaan bevindt zich de punt of culet​. Heel vaak wordt dit punt geschuurd tot een extra facet.
Bij een briljante slijpvorm worden de volgende verhoudingen nauwkeurig gemeten:

  • Board maat
  • Top hoogte
  • Gordel kracht
  • Hoogte voet
  • Grootte van de culet

Een diamant koopt u beter met een certificaat. Een certificaat zoals het GIA-certificaat is als het ware de identificatie van een diamant en uiterst belangrijk bij het kopen. Het bewijst de identiteit en de waarde van de steen. Bovendien bevat het informatie over de oorsprong, authenticiteit en alle buitengewone kenmerken. Diamanten zijn een waardevol handelsartikel dat internationaal wordt verhandeld. De stenen behoren tot de meest waardevolle materialen ter wereld en elk klein detail in hun textuur is erg belangrijk omdat het hun waarde beïnvloedt. Wilt u uw diamanten professioneel laten taxeren of heeft u een certificaat nodig? Bij Kost-Baar bent u aan het juiste adres! We hebben goede relaties met internationaal erkende instituten die wereldwijd een uitstekende reputatie genieten. Wanneer u een diamant met certificaat koopt, moet u goed opletten van wie deze is uitgegeven. Een certificaat is zo goed als de reputatie van het instituut. Ook de leeftijd van het certificaat speelt een grote rol, aangezien veel waardecriteria in de loop van de tijd zijn veranderd. Het GIA of Gemmological Institute of America is het oudste edelsteenlaboratorium ter wereld en werd opgericht in 1931. De experts beoordelen de diamanten volgens de strengste normen en het is een non-profit organisatie. De kwaliteitskenmerken van de 4 C’s (Cut, Color, Clarity en Carat) werden bepaald door GIA wereldwijd ontwikkeld en geïmplementeerd. Het GIA-certificaat biedt u uitgebreide informatie over veel belangrijke waardecriteria.

 

Stel briljant met geschuurde culet