Koraal sieraden

Koraal behoort al sinds de oudheid tot de klassiekers onder de edelstenen. Mensen zijn vooral onder de indruk van de onmiskenbare kleurnuances. De interesse in koraal sieraden van hoge kwaliteit is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Heeft u sieraden van koraal te koop? Wilt u uw geërfd sieraad vrijblijvend laten taxeren? Bij het bedrijf Kost-Baar bent u in goede handen. Laat u kosteloos adviseren!

In de oudheid werden aan het koraal magische krachten toegeschreven. Het moet bescherming bieden tegen wezens, zwarte magie en ziekte. Vandaar de gewoonte om kleine meisjes halskettingen van koraal te geven om ze tegen alle kwaad te beschermen. In de Griekse mythologie wordt de oorsprong van het koraal op een heel bijzondere manier beschreven. Toen de Griekse held Perseus het hoofd van Medusa in de zee gooide, veranderde haar bloed in koraal. Het koraal wordt op verschillende manieren verwerkt, de meest voorkomende sieraden zijn ronde kralen. Koraal wordt vaak als ketting om de nek gedragen. Naast de zeer eenvoudige kettingen zijn er ook zeer magische unieke stukken. Sommige stenen of koralen worden verwerkt met andere hoogwaardige edelstenen. Hier is een voorbeeld:

Koralen collier met uitgesneden koralen gemme

De halsketting was versierd met parels en een fijn bewerkte koraal edelsteen. De zetting van het juweel werd uitgevoerd in geel goud, kleine diamantjes geven de ketting de final touch. Het koraaloppervlak is van nature mat, alleen polijsten geeft het zijn glans. Van glad gepolijste koralen worden kralen of cabochons gemaakt. Parels zijn ideaal om aan halskettingen te rijgen, terwijl cabochons worden gebruikt om hangersringen en broches te maken. Staafvormige stukken worden kruiselings doorboord en tot halskettingen geregen. Deze kettingen zijn echter niet waardevol, omdat de eetstokjes vrij klein zijn en geen ander nut hebben bij het maken van sieraden.

Koraal is een Kost-Baar.nl goed, het groeit zeer langzaam en kan niet kunstmatig worden gekweekt. Daarom vallen veel koralen nu onder de soortbescherming. Vanuit milieubeschermingsoogpunt is er altijd kritiek geweest op de verwerking van koraal, omdat, zoals reeds gezegd, koraalriffen zeer langzaam weer aangroeien en vele soorten, zoals het Sciacca-koraal, ook wel zalmkoraal genoemd, volledig zijn uitgeput. Maar niet alle koraalsoorten zijn geschikt voor het maken van sieraden en er is een strikt winningsquotum voor de geschikte soorten. Iedereen die antieke koraaljuwelen bezit, heeft echt geluk. Koraalsieraden waren vooral populair aan het eind van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw, zodat menige overgrootmoeder zeker ten minste één koralen armband of broche bezat. Daarom is het zeker de moeite waard om de oude juwelendoosjes van grootouders door te spitten.

Als u niet weet wat u moet doen, neem dan uw hele doos mee. Het team van Kost-Baar helpt u graag verder! Wij sorteren uw sieraden in uw bijzijn en waarderen uw sieraden voor u.

Oude koralen en sieraden zijn niet minder waardevol, integendeel, antieke sieraden worden veel beter verhandeld op de markt. Antieke sieraden zijn meestal verwerkt van hoge kwaliteit en bijna alle sieraden, zoals werden met de hand gemaakt.

Italiaanse gouden armband met koraal

Italiaanse gouden armband met koraal

Moderne koraalsieraden zijn net zo expressief en extravagant als antieke koraalsieraden. Hier ziet u een prachtige koraalarmband uit Italië, vervaardigd uit Sardegna – Mediterraan koraal dat in cabochons is gesneden en een prachtige, donkerrode kleur heeft. De koraalarmband is machinaal verwerkt in 750 goud. Het is geen handwerk, maar modern, speels en eigentijds.

Koraalsieraden moeten met zorg worden behandeld en goed worden verzorgd. Het koraal moet altijd uit de buurt worden gehouden van crèmes, zeep en parfum, omdat dit verkleuring kan veroorzaken. Lichaamszweet kan ook oppervlak aantasten, waardoor het koraal er dof uit kan zien of een witte laag kan ontstaan. Het koraal kunt u het beste schoonmaken met een zachte doek. U bent aan de veilige kant als u uw koraal sieraden door een deskundige laat schoongemaakt. Koralen halskettingen kunnen na een bepaalde tijd opnieuw worden geregen.