Antieke koraaljuwelen

Antieke koraaljuwelen 

In de oudheid werden aan het koraal magische krachten toegeschreven. Dat zou bescherming moeten bieden tegen wezens en zwarte magie. In de Griekse mythologie wordt de oorsprong van het koraal op een heel bijzondere manier beschreven. Toen de Griekse held Perseus het hoofd van Medusa in de zee gooide, veranderde haar bloed in koraal.

Koraaljuwelen zijn altijd exotisch en extravagant geweest en hebben mensen altijd gefascineerd. In de oudheid werden koraalsieraden ook beschouwd als een geluksbrenger, het moest dienen als bescherming tegen blikseminslagen en om ziekte en misvorming te voorkomen. Al in het vroege christendom werden rozenkransen gemaakt van koraal. Het koraal moet met name kinderen beschermen tegen ongeluk, daarom worden er bij de geboorte kleine koraalkettingen gegeven. Veel oude schilderijen vertonen kleine kinderen met een koraal ketting , zoals het schilderij van Peter Paul Rubens “De zoon van Nicolaas met een parelsnoer”.
Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw,  werd de koraal industrie booming. In 1875 werden er nieuwe koraalriffen voor de kust van Sicilië ontdekt. Het koraal werd gekenmerkt door zijn onmiskenbare, naar oranje neigende lichtkleur. Dit fascineerde de sieradenindustrie en bijna alle sieraden zouden van dit koraal, Sciacca koraal (ook wel zalm koraal genoemd) gemaakt gaan worden.

Menig overgrootmoeder zou koraaljuwelen kunnen hebben, dus het is de moeite waard om door de oude juwelendoosjes te kijken. U bent van harte welkom om te uw antieke koraal sieraden te presenteren bij Kost-Baar . Wij bieden u vrijblijvende, gratis expertise en doen u een koopbod.

Antieke Italiaanse koraal sieraden set

Op de foto ziet u een antieke set uit de Italiaanse Sciacca koraalset met een camee, gefacetteerd geslepen, rond 1880. Deze set is werkelijk een indrukwekkend getuigenis uit een ander tijdperk. De buitengewone facetverwerking werd alleen met de hand gerealiseerd. Elegante sloten met camee zijn gezet in 18-karaats goud. De edelsteen toont waarschijnlijk de buste van de godin Flora. Een belangrijke godheid in de oudheid die slijpers van de koralen graag als model nemen. De ketting bestaat uit drie rijen die worden geslepen en geregen tot gefacetteerde trommels. De oorbellen werden eenvoudiger verwerkt, hiervoor werd het momo-koraal gebruikt. Aan elke oorhaak was een ronde koraalkraal bevestigd, de hangers werden tot een druppelvorm geslepen. De buitengewone natuurlijke vorm en de intense kleur van het koraal is altijd een object van verlangen geweest en is door alle eeuwen heen verwerkt tot prachtige sieraden.