Baltische barnsteen

 

Amber is “het goud van de zee”. Een uitdrukking die iedereen waarschijnlijk al eens eerder heeft gehoord. Barnsteenjuwelen zijn vooral populair in de Baltische landen, waar ook barnsteen wordt gevonden. Barnsteensieraden waren in de naoorlogse periode bij iedereen geliefd. Het was een beetje een thuis voor Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit de gebieden van Oost- en Zuidoost-Europa werden verdreven. Barnsteen wordt tegenwoordig vaak geclassificeerd als ‘oma-sieraden’ en blijft hangen in de stoffige lades. Wat voor velen als erfelijke ballast wordt beschouwd, is een grote trend in het Verre Oosten. Op de Chinese markt is de vraag momenteel op het hoogste niveau; het fossiele Baltische boomsap wordt als een luxe goed beschouwd en dat zie je terug in de prijs. De barnsteen is van groot belang voor de traditionele Chinese geneeskunde, de steen zou een genezende werking hebben op het hele lichaam. In het boeddhisme is barnsteen een van de genezende stenen van de wijzen.
Niet alle soorten barnsteen halen recordprijzen. De insluiting van insecten in de barnsteen bijvoorbeeld is zelden gewild op de Chinese markt, de puur gele of honingkleurige stenen hebben prioriteit. Amber is een lucratief product en dat trekt natuurlijk ook zwarte schapen naar de markt. Aan Barnsteen sieraden kan gemakkelijk worden geknoeid of zelfs vervalst. Het is daarom raadzaam om een ​​deskundige te raadplegen. Het team van Kost-Baar helpt u graag verder. Wij beoordelen uw barnsteen sieraden geheel vrijblijvend en kosteloos. Wij staan ​​al jaren in contact met Chinese klanten en realiseren voor u topprijzen. Neem contact met ons op, we horen graag van u en uw amberkleurige exemplaren!

 

Baltische barnsteen in ruwe vorm

 

Herkomst, oorsprong en bijzonder effect

Amber is in feite fossiele hars uit subtropische naaldbossen die gedurende enkele miljoenen jaren zijn gevormd. De oudste barnsteen stamt uit het tertiaire tijdperk, van 66 tot 2,6 miljoen jaar geleden. De hars komt uit een boom tevoorschijn en op weg naar de grond vangt het insecten, planten en kleine dieren op, dit zijn zogenaamde insluitsels. In de warme periode in het Tertiair vindt eerst fermentatie plaats. De hars wordt transparant door de zon en warmte, de steen lijkt dan helder. Dus hoe troebeler het amber is, hoe minder zon het heeft gezien, wat daarmee ook de kleurvariatie verklaart. Contact met hete lucht verhardt de hars, en hevige regen en overstromingen voeren het weg van de bomen. De hars wordt blootgesteld aan hoge druk, bedekt met sediment en sterk geperst. Amber krijgt zijn onmiskenbare glans door het slijpen door zand, stof en kiezelstenen. Baltische barnsteen is in overvloed te vinden aan de zuidelijke Baltische kust. Dat is makkelijk uit te leggen. De zogenaamde “barnsteenbossen” bevonden zich meestal in het huidige Scandinavië en de stroming in de zee voerde de stenen naar de kust.

Amber-locaties

De naam Baltische barnsteen spreekt voor zich. De bekendste ontdekkingsplek van Europa is de Baltische regio. Amber is vooral overvloedig aanwezig aan de kusten van Polen en de Baltische republieken. Verzamelaars hebben een bijzonder goede kans om barnsteen te vinden op de stranden van Mecklenburg-Vorpommern, vooral op Hiddensee, Rügen en Usedom. Met een beetje geluk wordt barnsteen ook gevonden aan de Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein. De verzamelaar moet goed uitgerust zijn bij het zoeken, bij voorkeur met een lamp en rubberen laarzen, want barnsteen komt vaak voor op het wad. De zoektocht is de moeite waard aan de Noordzeekust, in de duinen van Helgoland en Büsum, maar ook op de stranden van de Oost- en Noord-Friese eilanden.

Genezingseffect

Barnsteen of amber heeft mensen in vele tijdperken gefascineerd. De vondsten laten zien dat onze voorouders 10.000 jaar geleden sieraden maakten van de fossiele hars. In de kerk werd brandende barnsteen als wierook gebruikt. Al in de middeleeuwen schreven mensen magische krachten toe aan barnsteen. Het werd beschouwd als een beschermer tegen heksen en demonen. Tegenwoordig zou barnsteen ook een genezende werking hebben, de steen zou helpen bij huidaandoeningen. Een amberkleurige ketting zou de pijn van de kinderen verlichten als ze tandjes krijgen.

Wil je barnsteen verkopen bij Kost-Baar?

Mocht u barnsteen  willen verkopen, neem dan gerust contact met ons op. Het is voor leken vaak onmogelijk om te beoordelen of het waardevol of inferieur barnsteen is. Wij helpen u graag kosteloos en vrijblijvend verder. Door onze zakelijke relaties in China zijn bij barnsteen vaak hoge inkoopwaarden mogelijk. Kost-Baar handelt in uw belang en in uw voordeel!

Meer informatie vindt u0 onder het menupunt: Contact