Baltische barnsteen

Aankoop categorie: Amber

Amber is “het goud van de zee”. Een uitdrukking die iedereen waarschijnlijk al eens eerder heeft gehoord. Barnsteenjuwelen zijn vooral populair in de Baltische landen, waar ook barnsteen wordt gevonden. Barnsteensieraden waren in de naoorlogse periode bij iedereen geliefd. Het was een beetje een thuis voor Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit de gebieden van Oost- en Zuidoost-Europa werden verdreven. Barnsteen wordt tegenwoordig vaak geclassificeerd als ‘oma-sieraden’ en blijft hangen in de stoffige lades. Wat voor velen als erfelijke ballast wordt beschouwd, is een grote trend in het Verre Oosten. Op de Chinese markt is de vraag momenteel op het hoogste niveau; het fossiele Baltische boomsap wordt als een luxe goed beschouwd en dat zie je terug in de prijs. De barnsteen is van groot belang voor de traditionele Chinese geneeskunde, de steen zou een genezende werking hebben op het hele lichaam. In het boeddhisme is barnsteen een van de genezende stenen van de wijzen.
Niet alle soorten barnsteen halen recordprijzen. De insluiting van insecten in de barnsteen bijvoorbeeld is zelden gewild op de Chinese markt, de puur gele of honingkleurige stenen hebben prioriteit. Amber is een lucratief product en dat trekt natuurlijk ook zwarte schapen naar de markt. Aan Barnsteen sieraden kan gemakkelijk worden geknoeid of zelfs vervalst. Het is daarom raadzaam om een ​​deskundige te raadplegen. Het team van Kost-Baar helpt u graag verder. Wij beoordelen uw barnsteen sieraden geheel vrijblijvend en kosteloos. Wij staan ​​al jaren in contact met Chinese klanten en realiseren voor u topprijzen. Neem contact met ons op, we horen graag van u en uw amberkleurige exemplaren!

Herkomst, oorsprong en bijzonder effect

Amber is in feite fossiele hars uit subtropische naaldbossen die gedurende enkele miljoenen jaren zijn gevormd. De oudste barnsteen stamt uit het tertiaire tijdperk, van 66 tot 2,6 miljoen jaar geleden. De hars komt uit een boom tevoorschijn en op weg naar de grond vangt het insecten, planten en kleine dieren op, dit zijn zogenaamde insluitsels. In de warme periode in het Tertiair vindt eerst fermentatie plaats. De hars wordt transparant door de zon en warmte, de steen lijkt dan helder. Dus hoe troebeler het amber is, hoe minder zon het heeft gezien, wat daarmee ook de kleurvariatie verklaart. Contact met hete lucht verhardt de hars, en hevige regen en overstromingen voeren het weg van de bomen. De hars wordt blootgesteld aan hoge druk, bedekt met sediment en sterk geperst. Amber krijgt zijn onmiskenbare glans door het slijpen door zand, stof en kiezelstenen. Baltische barnsteen is in overvloed te vinden aan de zuidelijke Baltische kust. Dat is makkelijk uit te leggen. De zogenaamde “barnsteenbossen” bevonden zich meestal in het huidige Scandinavië en de stroming in de zee voerde de stenen naar de kust.

Amber-locaties

De naam Baltische barnsteen spreekt voor zich. De bekendste ontdekkingsplek van Europa is de Baltische regio. Amber is vooral overvloedig aanwezig aan de kusten van Polen en de Baltische republieken. Verzamelaars hebben een bijzonder goede kans om barnsteen te vinden op de stranden van Mecklenburg-Vorpommern, vooral op Hiddensee, Rügen en Usedom. Met een beetje geluk wordt barnsteen ook gevonden aan de Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein. De verzamelaar moet goed uitgerust zijn bij het zoeken, bij voorkeur met een lamp en rubberen laarzen, want barnsteen komt vaak voor op het wad. De zoektocht is de moeite waard aan de Noordzeekust, in de duinen van Helgoland en Büsum, maar ook op de stranden van de Oost- en Noord-Friese eilanden.

Genezingseffect

Barnsteen of amber heeft mensen in vele tijdperken gefascineerd. De vondsten laten zien dat onze voorouders 10.000 jaar geleden sieraden maakten van de fossiele hars. In de kerk werd brandende barnsteen als wierook gebruikt. Al in de middeleeuwen schreven mensen magische krachten toe aan barnsteen. Het werd beschouwd als een beschermer tegen heksen en demonen. Tegenwoordig zou barnsteen ook een genezende werking hebben, de steen zou helpen bij huidaandoeningen. Een amberkleurige ketting zou de pijn van de kinderen verlichten als ze tandjes krijgen.

Wil je barnsteen verkopen bij Kost-Baar?

Mocht u barnsteen  willen verkopen, neem dan gerust contact met ons op. Het is voor leken vaak onmogelijk om te beoordelen of het waardevol of inferieur barnsteen is. Wij helpen u graag kosteloos en vrijblijvend verder. Door onze zakelijke relaties in China zijn bij barnsteen vaak hoge inkoopwaarden mogelijk. Kost-Baar handelt in uw belang en in uw voordeel!

Baltische barnsteen

Bel ons op: 06-28 25 13 11

Bel nu voor een afspraak met Kost-Baar.nl

Neem contact op met Kost-Baar.nl

2 + 11 =

Team Kost-Baar.nl staat voor u klaar

Kost-Baar.nl maakt deel uit van het familiebedrijf Schreuders-Moerkerken in Rotterdam, traditie sinds 1926. Schreuders-Moerkerken was het eerste bedrijf dat het wereldwijd unieke concept ontwikkelde om goud te kopen met behulp van touringcars. Neem. nu contact met ons op of laat uw kostbaarheden taxeren bij Kost-Baar.nl via het taxatieformulier. Een aankoop vindt plaats in contanten of door directe overboeking, zonder limiet! Wij zorgen ervoor!

Kost-Baar.nl

Meer Amber dat wij aankopen

Bekijk meer

Wat onze klanten vertellen

Tineke de Vries
Tineke de Vries
2024-04-06
Super en ongecompliceerd. Zeer vriendelijke medewerkers en vertrouwens vol.
Pieter Dings
Pieter Dings
2024-04-03
Vriendelijk en deskundig geholpen in een tegelijkertijd gezellig en zakelijk gesprek. Wij komen nog eens terug.
Anneke van Immerzeel
Anneke van Immerzeel
2024-04-02
Als leek op het gebied van sieraden trof ik zeer betrokken doch professionele mensen aan die alle tijd namen. Min complimenten voor de manier waarop zij met mijn emoties ( die toch een rol bleken te spelen) omgingen en respecteerden. Dank hier voor.🙏❤️
Caroline Trapani
Caroline Trapani
2024-04-02
Prettige, vriendelijke en professionele houding. Eerlijke en oprechte beoordeling van de te taxeren sieraden.
Danny vdP
Danny vdP
2024-03-28
Vriendelijk en vakbekwaam. Nemen de tijd en geven goed advies.
Lucie de Bruin
Lucie de Bruin
2024-02-14
Vandaag een aantal foto's geplaatst via WhatsApp en binnen een uur kon mijnheer Tsakonis mij een schatting geven van de waarde van de sieraden. Zeer vriendelijk en weet waar hij over praat. Wij zijn zeer tevreden, ondanks dat wij niet rijk zullen worden door evt. verkoop van de sieraden 😉😀 Mijnheer Tsakonis heel erg bedankt 👍
Roos Hundscheid
Roos Hundscheid
2024-02-07
Keurige en correcte taxatie en aankoop. Meneer had heel veel kennis van zaken. Financiële afhandeling gewoon top👌 We gingen met een heel goed en tevreden gevoel naar huis!!
Tony Coens
Tony Coens
2024-01-19
Een bedrijf dat eerlijk is en goed de tijd neemt je te helpen. Daarnaast zou ik zeker een winkel bezoek adviseren. Ik stel het op prijs 🏆 mvg Tony

Bekend van radio en televisie

NPO Start
KRO
Max
Funke
Panorama
AD
FD
NOS
NOS